Προμηθέας shell eco marathon

Ο θεσμός του Shell Eco Marathon

Η διάνυση της μεγαλύτερης απόστασης καταναλίσκοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου αποτελεί την πρόκληση της Shell προς τους μαθητές και τους δασκάλους τους.

ΜΑΘΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις συμμετοχές της ομάδας μας στο θεσμό του Shell Eco Marathon

Eco Marathon 2016

Η ερευνητική ομάδα «Προμηθέας», η οποία απαρτίζεται από εθελοντές φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΗΜΜΥ-ΕΜΠ), κατασκεύασε το ηλεκτρικό πρωτότυπο όχημα «Πυρφόρος ΙΙ» με το οποίο συμμετείχε για όγδοη συνεχόμενη χρονιά στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου στις μεταφορές και τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον Shell Eco-Marathon 2016. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και διοργανώθηκε στις 1-3 Ιουλίου στο Λονδίνο (http://www.shell.com/global/environment-society/ecomarathon/events/europe.html ).

Κατά την φετινή συμμετοχή της στο διαγωνισμό η ομάδα αγωνίσθηκε με επιτυχία και και διάνυσε 286 km με μία κιλοβατώρα (kWh) ηλεκτρικής ενέργειας εξασφαλίζοντας το πανελλήνιο ρεκόρ στη νέα πίστα του Λονδίνου. Κατετάγη στη 16η θέση μεταξύ 50 ομάδων που συμμετείχαν στην κατηγορία Prototype Battery Electric Car.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό κινητήριο σύστημα του οχήματος, αυτό δεν περιλαμβάνει εμπορικά μέρη αλλά έχει κατασκευασθεί εξ ολοκλήρου από μέλη της ομάδας, αξιοποιώντας τεχνογνωσία και τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί στο Εργαστήριο Ηλεκτρικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής, δημιουργώντας ουσιαστικά μία δική του ξεχωριστή κατηγορία στο διαγωνισμό. Η φετινή προσπάθεια ενσωμάτωσε τις τεχνολογίες αυτές καθώς και την αποκτηθείσα εμπειρία των προηγούμενων ετών σε ένα βελτιωμένο πρωτότυπο μονοθέσιο όχημα με ενσωματωμένο το ημιαυτόνομο σύστημα ελέγχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά την οδήγηση του κινητηρίου συστήματος (SECS-Smart Eco Control System) χαρίζοντας στην ομάδα Προμηθέας το «Bραβείο Tεχνολογικής Kαινοτομίας» μεταξύ άνω των 200 συμμετεχόντων. Απέσπασε, επίσης, το «Βραβείο Επικοινωνιακής Στρατηγικής» λόγω της δομημένης προσπάθειας που κατέβαλε για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε θέματα οικολογικής μετακίνησης και για την επιτυχημένη προσέλκυση χορηγών στο εγχείρημά της ακόμα και από χορηγούς εκτός συνόρων.

 

 

Βίντεο

 

Επικοινωνήστε μαζί μας