Προμηθέας shell eco marathon

Shell Eco Marathon

Η διάνυση της μεγαλύτερης απόστασης καταναλίσκοντας τη μικρότερη δυνατή ποσότητα καυσίμου αποτελεί την πρόκληση της Shell προς τους μαθητές και τους δασκάλους τους. Πέραν της απόδοσης και του συναγωνισμού, ο Μαραθώνιος Οικονομίας της Shell είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ενσωματώνει τις αξίες της Αειφόρου Ανάπτυξης σε επίπεδο σεβασμού της διαφορετικότητας των ατόμων, της διαχείρισης ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Με την συμμετοχή τους στο Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell οι μαθητές μαθαίνουν περισσότερα για το πώς μπορούν να διαχειρίζονται ένα πρόγραμμα από το Α έως το Ω, από την σχεδίαση μέχρι τη χρηματοδότησή του. Ο σκοπός είναι η σχεδίαση ενός οχήματος με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου μέσα στα στενά πλαίσια ενός προϋπολογισμού! Η αρχή της διοργάνωσης είναι ότι το όχημα θα πρέπει να ολοκληρώσει επιτυχώς επτά γύρους στην πίστα του Nogaro (3.636 χιλιόμετρα ανά γύρο) σε λιγότερο από 50' 34'' (ταχύτητα 30 χιλιόμετρα/ώρα). Για τον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell 2004, ανεξάρτητα από την κατανάλωση καυσίμου ή άλλης μορφής ενέργειας, η κατάταξη θα γίνει βάσει των αποτελεσμάτων κατανάλωσης εκπεφρασμένων σε αναλογία χιλιομέτρων/λίτρο με την χρήση της φόρμουλας της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων της Shell. για παράδειγμα, ένα όχημα που συμμετέχει στον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell μπορεί να καλύψει περίπου 5 χιλιόμετρα με μία σταγόνα καυσίμου.

Για να επιτύχουν αυτό το επίπεδο οικονομίας καυσίμου, οι ομάδες εργάζονται όλο το χρόνο πάνω σε ένα πραγματικά τεχνικό πρόγραμμα προκειμένου να παράγουν αποτελέσματα. Η σχεδίαση και η κατασκευή του οχήματος περιλαμβάνονται στο σημείωμα του σχολείου, το οποίο συχνά περιλαμβάνει πολλές ακαδημαϊκές αρχές. Η αναζήτηση χορηγών για συμμετοχή σε τεχνικές ή οικονομικές συνεργασίες αποτελεί μία πολύ καλή ευκαιρία ώστε οι μαθητές να αρχίσουν να εξοικειώνονται με τον χώρο των επιχειρήσεων μέσω της επικοινωνίας με τις εταιρίες.

Εξερευνώντας νέες ιδέες, οι συμμετέχοντες στον Μαραθώνιο Οικονομίας της Shell κατασκευάζουν τα αυτοκίνητα του αύριο με καλύτερη διαχείριση της κατανάλωσης ενέργειας, αυξημένη εξοικονόμηση καυσίμου και καθαρότερη καύση. Με σκοπό την προσέγγιση πραγματικών αναγκών, η Shell δημιούργησε την κατηγορία UrbanConcept για οχήματα παρόμοια με τα συμβατικά αυτοκίνητα για χρήση στο οδικό δίκτυο. Με αφορμή την επιτυχή πορεία τους στο 2003, οι κατηγορίες UrbanConcept και Εναλλακτικής Ενέργειας θα είναι αναπόσπαστα μέρη του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell. Από εδώ και στο εξής, θα υπάρχει μία μόνο κατάταξη για όλες τις ομάδες ανεξάρτητα της μορφής ενέργειας που χρησιμοποιούν: Το Μεγάλο Βραβείο του Μαραθώνιου Οικονομίας της Shell θα δοθεί στο όχημα από την κατηγορία Prototype ή UrbanConcept με την χαμηλότερη κατανάλωση, ανεξάρτητα πάλι από το είδος ενέργειας που χρησιμοποιεί.

Η πρόκληση του διαγωνισμού Shell Eco Marathon

Η ιδέα της πρόκλησης του Shell Eco-marathon είναι απλή:
Οι ομάδες πρέπει να σχεδιάσουν,να φτιάξουν και να οδηγήσουν το πιο ενεργειακά αποδοτικό όχημα το οποίο θα παράγει και τις μικρότερες εκπομπές ρύπων.
Ο σκοπός του αγώνα είναι να καταναλωθεί όσο δυνατόν λιγότερο καύσιμο σε μια δεδομένη απόσταση.
Στον διαγωνισμό αυτό δεν μετράει ποιος θα τερματίσει πρώτος ή θα αναπτύξει την μεγαλύτερη ταχύτητα!

Οι διαγωνιζόμενοι μπορούν να συμμετέχουν σε μια από τις εξής 2 κατηγορίες,διαλέγοντας τον τύπο του κινητήρα που προτιμούν:

  • Πρωτότυπα: Φουτουριστικά,αεροδυναμικά οχήματα που σχεδιάζονται με σκοπό την μικρότερη αεροδυναμική αντίσταση και την μέγιστη ενεργειακή απόδοση.
  • Αστικού Ενδιαφέροντος: Οχήματα τα οποία πληρούν κάποιες βασικές προδιαγραφές ,ώστε να είναι πιο κοντά σχεδιαστικά με τα οχήματα πόλεως.

Παγκόσμια Συμμετοχή

Υπολογίζεται ότι περίπου 200 ομάδες θα πάρουν μέρος το 2010 στον Shell Eco-marathon Europe.Η Shell έχει περιορίσει τον αριθμό τον συμμετεχόντων στους 200 με σκοπό την διασφάλιση ασφάλειας και καλών συνθηκών εργασίας και διαμονής εκτός πίστας.Ταυτόχρονα διασφαλίζει μεγάλο πλήθος απο χώρες συμμετοχής,επιστημονικά ιδρύματα,κατηγορίες καυσίμων και κατηγορίες μηχανών.

Οικολογικά καύσιμα

Στον αγώνα μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποιαδήποτε συμβατικά καύσιμα,πετρέλαιο,βενζίνη,αέριο ή εναλλακτικά καύσιμα όπως ηλιακή ενέργεια,ηλεκτρισμός,υδρογόνο,αιθανόλη,βιο-καύσιμα,GTL. Η χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας στον διαγωνισμό ,ανοίγει την πόρτα σε νέες περιβαλλοντικές προοπτικές για την μετακίνηση.

Χρηματοδότηση των ομάδων

Η χρηματοδότηση είναι μια από τις προκλήσεις που οι ομάδες θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουν.Οι συμμετέχοντες καλούνται να βρούν οι ίδιοι χρηματοδότες ώστε να ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους.Αυτό γίνεται συνήθως με την μορφή χορηγιών και τεχνικών συνεργασιών με τρίτους με αντάλλαγμα την διεθνή προβολή στο διαγωνισμό.

Η Shell παρέχει σε όλες τις ομάδες ένα χρηματικό ποσό ανάλογο της απόστασης του απο τον τόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού για την κάλυψη μέρους του κόστους μετακίνησης της ομάδας.Επίσης ως διοργανωτής του διαγωνισμού παρέχει άλλες σημαντικές διευκολύνσεις στις ομάδες.

Εκπαιδευτική αξία του διαγωνισμού

Ο Shell Eco-marathon Europe παρέχει στους φοιτητές την ευκαιρία να αποκτήσουν πρακτική εμπειρία.Οι συμμετέχοντες καλούνται να δουλέψουν ομαδικά και να εφαρμόσουν ένα μεγάλο εύρος ακαδημαϊκών περιοχων και της επιστήμης του Μηχανικού όπως η Φυσική,τα Μαθηματικά,η Επιστήμη-Υπολογιστών,η Μηχανική για την πραγματοποίηση του project τους.

Επιπλέον της εργαστηριακής εμπειρίας που αποκτούν οι φοιτητές συμμετέχοντας σε ένα πραγματικό εγχείρημα αποκτούν δεξιότητες έξω από το πεδίο της επιστήμης του μηχανικού και των θετικών επιστημών.Οι οποίες είναι το ίδιο βασικές για την μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.Έτσι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν τον πλήρη κύκλο του project management και αποκτούν εμπειρία στο marketing,την επικοινωνία,την συγκέντρωση κεφαλαίων και της οικονομικής διαχείρισης.

Τέλος ο Shell Eco-marathon μαθαίνει στους φοιτητές υψηλότερες αξίες όπως η ομαδική δουλειά,η συνεργασία και η επαγγελματική υπευθυνότητα. Εκθέτοντας τους σε ένα περιβάλλον με διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους σκέψης.Η αξία του διαγωνισμού μαρτυράται και από το γεγονός ότι πολλά διακεκριμένα επιστημονικά ιδρύματα έχουν συμπεριλάβει την συμμετοχή στο διαγωνισμό στο ακαδημαϊκό τους ημερολόγιο.

Έχουν οι τεχνολογίες που αναπτύσσονται για τον διαγωνισμό πρακτικές χρήσεις;

Το αντικείμενο του διαγωνισμού ενθαρρύνει τους φοιτητές να αναπτύξουν λύσεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να λύσουν τα προβλήματα της μετακίνησης και της έλλειψης ενεργειακών πόρων του σήμερα και του αύριο.Με αυτό το σκεπτικό ο διαγωνισμός ενθαρρύνει τους φοιτητές να αναπτύξουν λύσεις όσο το δυνατόν πιο πρακτικές. Παραδείγματα μερικών τεχνολογιών που αναπτύχθηκαν μέχρι τώρα στα πλαίσια του διαγωνισμού είναι:

  • Ένα πρωτότυπο με κυψέλη καυσίμου και ειδικό σύστημα ανάκτησης της ενέργεια που χάνεται απο την πέδηση.
  • Μηχανή diesel με σύστημα ελέγχου θερμοκρασίας.
  • Μηχανή LPG από άφλεκτα μονωτικά υλικά.
  • Μία 100% αποδοτική τεχνική κυψέλης υδρογόνου που πατένταρε η Δανέζικη ομάδα το 2006.

Φυσικά μόνο ορισμένες τεχνολογίες απο αυτές που χρησιμοποιούν τα οχήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα στην παραγωγή,ενώ τα ίδια τα οχήματα δεν προβλέπεται να βγουν από την φάση του πρωτοτύπου αν και δεν αποκλείεται να αποτελέσουν την βάση του σχεδιασμού για κάποια μελλοντικά εμπορικά μοντέλα.

info iconΓια περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Shell Eco Marathon Europe επισκεφθείτε τον επίσημο ιστότοπο του διαγωνισμού ΕΔΩ.

Επικοινωνήστε μαζί μας